Pankin valinta

Suomessa toimii sekä ulkomaisia että kotimaisia pankkeja. Suomessa vanhemmat usein avaavat lapsilleen tilin omaan pankkiinsa ja pankkien vertailu tulee usein ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, kun henkilö tarvitsee pankilta jotain suurempaa – usein asuntolainaa. Suomessa pankit tarjoavat usein niin päivittäisiä pankkipalveluita kuin luottoja eri tarkoituksiin. Päivittäisiin pankkipalveluihin kuuluvat verkkopankkitunnukset, maksutili sekä -kortti. Nykyisin verkkopankkitunnuksiin sisältyy myös vahva sähköinen tunnistuspalvelu. Laajemmat pankkipalvelut voivat sisältää useampia maksutilejä, säästötilejä, palveluita sijoittamiseen sekä luottoja ja luottokortteja. 

Itselleen parhaiten sopivan pankin löytäminen ei aina ole helppoa, mutta onneksi esimerkiksi lainaa hakiessa eri pankit on mahdollista kilpailuttaa. Mikäli puolestaan haluaa säästää rahaa, vaihtelevat pankkien tarjoamat talletuskorot joskus merkittävästikin. On kuitenkin hyvä huomioida, että pankin pääkonttorin sijainti määrittää minkä talletussuojarahaston piiriin kyseisen pankin asiakkaat kuuluvat. Niin tai näin, sopivaa pankkia ja palvelukokonaisuutta valitessa on ensisijaisen tärkeää, että kokonaisuus vastaa henkilön tarpeita just eikä melkein. Pankit tuottavat palveluja ja palvelut maksavat. Tästä johtuen väärin rakennettu palvelukokonaisuus voi käydä henkilölle pitkän päälle kalliiksi.

Pankit Suomessa

Suomessa kolme suurinta pankkialan toimijaa ovat Nordea Pankki Oyj, OP Ryhmä sekä Danske Bank Oyj. Nämä kaikki tarjoavat suomalaisille sekä päivittäisiä pankkipalveluita että luottoja. Näiden lisäksi Suomessa toimii myös muita pankkeja, jotka tarjoavat erinäisiä palveluita. Etenkin ulkomaiset pankit tarjoavat suomalaisille luottoja, mutta näistä suurimman osan kautta kaikkien päivittäisten raha-asioiden hoitaminen ei onnistu. Toisaalta pankkien palvelut ja toiminta ylipäänsä ovat koko ajan siirtyneet enemmän ja enemmän verkkoon, mikä on varmasti laskenut suomalaisten kynnystä kokeilla myös näitä vain verkossa toimivia pankkeja ja luotonmyöntäjiä. Enää etenkään pienimmistä kunnista ja kaupungeista ei juurikaan löydy kivijalkapankkeja, joten tilanne voi olla se ettei henkilö pääse käymään pankissa vaikka kyseessä olisi täysin kotimainen pankki. 

Suomalainen pankki on sellainen, jonka pääkonttori sijaitsee Suomessa. Suomalaiset pankit kuuluvat Suomen Talletussuojarahaston alle, mikä turvaa sen pankkeihin tehdyt talletukset aina 100 000 euroon asti, mikäli pankki joutuu taloudellisiin vaikeuksiin. Suomalaisia pankkeja ovat muun muassa OP Ryhmän pankit, S-Pankki sekä Säästöpankkiryhmän pankit. Osuuspankki on ollut ensimmäinen eurooppalainen pankki, joka on ottanut verkkopankkipalvelut käyttöönsä.

Suomen keskuspankkina toimii Suomen Pankki. Suomen Pankki on osa Euroopan keskuspankkijärjestelmää. Euroopan keskuspankkijärjestelmän tehtävänä on ylläpitää hintavakautta Euroopassa sekä huolehtia maksu- ja rahoitusliikenteen luotettavuudesta ja tehokkuudesta. Lisäksi se huolehtii rahahuollosta ja julkaisee sekä laatii tarvittavia raportteja ja tilastoja. 

Leave A Comment