Maksaminen

Nykyisin 2020-luvulla kuluttajilla on valittavanaan valtava määrä erilaisia maksutapoja. Myös yritykset ovat huomanneet tämän ja monissa paikoissa asioidessaan asiakkaalla on maksamiseen muitakin vaihtoehtoja, kuin korttimaksu tai käteinen. Käteisen rahan käyttö on ylipäänsä vähentynyt Suomessa viime vuosien aikana ja tilalle on tullut muun muassa pankkikortilla maksaminen esimerkiksi puhelimen tai älykellon avulla. 

Käteinen

Käteisellä maksaminen on se vanhin ja perinteisin tapa maksaa. Kun oravannahat jäivät historiaan ja kaupankäyntiin otettiin käyttöön raha, tuli käteinen osaksi ihmisten elämää. Vielä nykyisin tietyissä maissa käteinen on huomattavasti suositumpaa kuin kortilla maksaminen, mutta Suomessa käteisen käyttö on vähentynyt. Käteisellä maksaminen on turvallista ja maksu sekä vaihtorahojen saaminen tapahtuu samantien siinä hetkessä.

Maksukortti

Maksukortti voi olla joko pankkikortti, luottokortti tai näiden kahden yhdistelmä eli yhdistelmäkortti. Pankkikortti on liitetty kortinhaltijan tiliin ja maksaessaan pankkikortilla liitetyltä tililtä vähenee maksuun käytetty summa. Toisin sanoen kortilla maksaessaan konkreettista rahaa ei siirry minnekään vaan henkilön varoja käsitellään siinä sähköisesti. Luottokortilla maksaminen toimii samalla periaatteella kuin pankkikortilla maksaminen, ero on kuitenkin siinä, että luottokortilla henkilö maksaa velaksi. Luottokortilla on siis lähtökohtaisesti luottoraja, mikä tarkoittaa että henkilölle on myönnetty luottorajaan asti luottoa, jonka hän voi halutessaan käyttää. Luottokorttiyhtiö laskuttaa käytetyn luoton jälkikäteen korkojen kera.

Lasku

Lasku on yrityksien perinteinen tapa periä saataviaan. Laskulla käy ilmi mitä tuotetta tai palvelua se koskee sekä hinta, joka kuluttajan tulee tuotteesta tai palvelusta maksaa. Laskussa näkyy hintaerittely, verojen osuus ja sanktiot laskun maksamatta jättämisestä. Laskulla on aina eräpäivä, johon mennessä lasku tulee maksaa. Yleinen käytäntö on, että laskulla on maksuaikaa 14 tai 30 päivää. Laskun henkilö voi maksaa joko omassa verkkopankissaan haluamaltaan tililtä tai mennä pankkiin laittamaan laskun maksuun. Pankissa lasku maksetaan samalla periaatteella kuin omassa verkkopankissa, mutta laskun laittaa maksuun pankin työntekijä henkilön tililtä.

Mobiililompakko

Mobiililompakkoja on erilaisia, mutta periaate kaikissa on pitkälti sama. Mobiililompakoiden ensisijainen tarkoitus on sisältää henkilön maksukorttien tiedot puhelimella maksamista varten. Mobiililompakko ei siis ole sama asia kuin mobiilimaksaminen, jossa veloitus tapahtuu henkilön puhelinlaskulle. Mobiililompakossa henkilön kaikki mahdolliset pankki- ja luottokortit ovat yhdessä paikassa, eikä fyysisiä kortteja tarvitse kantaa mukana. Mobiililompakot ovat turvallisia käyttää, jonka lisäksi korttien tietoja ei mobiililompakossa olevan kortin kanssa maksaessa tarvitse antaa maksun saajalle toisin kuin fyysisten korttien kohdalla. Mobiililompakolla maksaessa puhelinta tai muuta vastaavaa laitetta näytetään kortinlukijalle samaan tapaan kuin maksukorttia lähimaksulla maksaessa. 

Leave A Comment