Lähimaksaminen

Lähimaksaminen on maksamista maksukortilla ilman kortin syöttämistä maksupäätteeseen. Lähimaksaessa korttia näytetään maksupäätteen ulkopuolella sijaitsevaan etälukijaan. Sekä maksukortissa että maksupäätteessä neljästä kaaresta muodostuva symboli kertoo, että niissä on lähimaksuvalmius. Lähimaksua ei tarvitse erikseen aktivoida, vaan kun uutta korttia missä on lähimaksuominaisuus käytetään ensimmäisen kerran, laitetaan se maksupäätteeseen ja näppäillään PIN-koodi, eli maksetaan perinteisellä tavalla. Tämän ensimmäisen maksun jälkeen kortin lähimaksuominaisuus on käyttövalmis.
Käytännössä lähimaksua käytettäessä maksukortti tai mobiililaite – mikäli mobiililaitteesta löytyy mobiililompakko tai muu vastaava sovellus – viedään sentin parin päähän maksupäätteestä. Usein maksupääte piippaa kun se onnistuu lukemaan kortin. Mitään muuta ei tarvitse tehdä, vaan maksu veloittuu pankkitililtä pelkän vilautuksen ansiosta. Kuitin saa normaaliin tapaan kassan henkilökunnalta, kuten PIN-koodilla maksettaessakin. Lähimaksaminen on siis erittäin helppoa ja vaivatonta maksamista.
Mikäli kortinhaltijalla on yhdistelmäkortti, se kummalta puolelta – debit- vai credit-puolelta – maksu veloitetaan riippuu täysin kortin myöntäneestä pankista. Ainakin suomalaisten pankkien kohdalla yleisempää on, että maksu veloitetaan kortin pankki- eli debit-puolelta.
Lähimaksamisen rajat
Lähimaksamisen yläraja on tällä hetkellä 50 €. Mikäli lähimaksulla yrittää maksaa yli 50 euron ostoksia, herjaa maksupääte ja pyytää syöttämään kortin lukijaan ja maksamaan PIN-koodin kautta. Lähimaksua voi samalla kortilla käyttää useita kertoja peräkkäin, mutta turvallisuussyistä kortti vaatii PIN-koodin syöttämistä säännöllisesti. Tällä ehkäistään mahdollisten varkaiden mahdollisuutta lähimaksuilla tyhjentää koko tiliä. Mikäli maksukortissa on lähimaksuominaisuus, se ei kuitenkaan tarkoita että lähimaksua olisi pakko käyttää alle 50 € ostoksissa vaan myös ne voi halutessaan maksaa PIN-koodin kautta.
Lähimaksaminen turvallisuus
Lähimkasuominaisuudella varustetussa kortissa on aina riski, että päätyessään vääriin käsiin korttia ja siihen liitettyä tiliä käytetään luvatta. Kuitenkin itse lähimaksaminen eli dataliikenne maksukortin ja -päätteen välillä on turvallista. Toisaalta, mikäli joku maksukortin tahtoo varastaa, luultavasti varas on niin etevä, että hän osaisi urkkia myös PIN-koodin kun kortinhaltija näpyttelee sen maksupäätteeseen.
Koska maksukortti pitää viedä hyvin lähelle maksupäätettä kuitatakseen maksun, ei lähimaksaa voi vahingossa. Lähimaksukortin haltijan ei siis tarvitse pelätä, että kävellessään maksupäätteen ohi, hänen korttinsa vahingossa maksaisi jonkun toisen henkilön ostokset.
Lähimaksamisen hyödyt
Lähimaksaminen nopeuttaa ja sujuvoittaa etenkin pienien ostosten tekemistä. Lisäksi ruuhkaisissa paikoissa välttämällä PIN-koodin näpyttelyä pienenee riski kortin väärinkäytölle sen päätyessä vääriin käsiin. Jos mietitään vaikka ruuhkaista lounas-kahvilaa, festareita tai muita paikkoja, joissa on paljon ihmisiä samaan aikaan, kulkevat jonot huomattavasti nopeammin kun ihmiset maksavat ostoksensa lähimaksulla. Yksi vilautus lukijalle ja maksu on kuitattu. Lähimaksun suosio perustuukin juuri tähän nopeuteen ja maksamisen helppouteen.